Warung Sembang-Sembang

warung sembang-sembang..sembanglah disini...
 
HomeHome  Portal NewsPortal News  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Perikasa lah tayar dulu sebelum jalan

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
manne
constabel (Lower rank)
constabel (Lower rank)


Posts : 21
Join date : 19/08/2013

PostSubject: Perikasa lah tayar dulu sebelum jalan   Mon Sep 16, 2013 1:33 pm

Biasanya kita hanya periksa angin tayar je kan ?Tapi sebenarnya, kita kena periksa seluruh tayar, bukan hanya angin je.
Tread pattern tayar
Sidewall tayar sama ada lubang ataupun kebocoran.
Kereta vibrate semasa memandu
Kereta gerak ke kanan atau kiri dlm jalan yg rata..
Kesemua masalah kena diselesaikan sebelum ko mula perjalanan.
Back to top Go down
tuliperfancy
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 5
Join date : 12/12/2012

PostSubject: Re: Perikasa lah tayar dulu sebelum jalan   Tue Sep 17, 2013 11:08 pm

manne wrote:
Biasanya kita hanya periksa angin tayar je kan ?Tapi sebenarnya, kita kena periksa seluruh tayar, bukan hanya angin je.
Tread pattern tayar
Sidewall tayar sama ada lubang ataupun kebocoran.
Kereta vibrate semasa memandu
Kereta gerak ke kanan atau kiri dlm jalan yg rata..
Kesemua masalah kena diselesaikan sebelum ko mula perjalanan.

Dulu I pakai Silverstone...x tau kenape tu bunga tayar cuma haus dekat tengah2.. Saya pasti saya guna air pressure yg betul...mungkin brand ni x sesuai kut.. Tapi sekarang saya sudah pakai Michelin Primacy 3ST.Sudah pakai tayar ni selama 3 tahun ....walaupun mileage sudah banyak tapi mmg tahan lasak
Back to top Go down
thomasim87
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 12
Join date : 18/09/2012

PostSubject: Re: Perikasa lah tayar dulu sebelum jalan   Wed Sep 18, 2013 10:03 pm

Tips ni kadangkala mmg amat penting bagi semua orang. Banyak orang masih x begitu prihatin terhadap langkah2 ni..Mereka x kan periksa baik2 kereta sebelum mula perjalanan...Inilah sebab kes2 kemalangan di negara kita tetap meningkat. Cuma tau speeding saja .... kalao kena benda tajam...tayar mesti pancit..
Back to top Go down
yupms
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 6
Join date : 22/08/2013

PostSubject: Re: Perikasa lah tayar dulu sebelum jalan   Thu Sep 19, 2013 6:01 pm

Topic yg bagus. I nk tambah sikit tips jugak.
Jauhkan kereta anda dengan benda yg tajam masa memandu..
Baik jalan perlahan kalo tengok ada lubang lubang.
Lepas tukar tayar yg baru, periksakan steering dan tayar sama ada seimbang tak.
Back to top Go down
lumbakura2
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 3
Join date : 20/09/2013

PostSubject: Re: Perikasa lah tayar dulu sebelum jalan   Fri Sep 20, 2013 6:41 pm

Sebenarnya semua brand tayar mmg berfungsi dgn baik bagi kereta yg berlainan...Tapi Tips yg TT bagi mmg sesuai untuk semua kategori... Baru2 ni saya telah menukar tayar saya kepada Michelin Primacy 3ST . Dulu proton inspira saya selalu bergegar masa memandu..lepas tu saya rujuk kepada Michelin website yg ada FAQ yg boleh dirujuk..ia telah membantu saya lebih memahami terhadap tayar.cuba tegok ni michelin.com.my/Products-Services/Car-SUV-LT/passenger_car/Primacy_3_ST.html
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Perikasa lah tayar dulu sebelum jalan   Today at 6:42 pm

Back to top Go down
 
Perikasa lah tayar dulu sebelum jalan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Warung Sembang-Sembang :: Dunia Permotoran :: Automotif-
Jump to: