Warung Sembang-Sembang

warung sembang-sembang..sembanglah disini...
 
HomeHome  Portal NewsPortal News  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 boleh jumpa dentist semasa mengandung???

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
apiapi
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 11
Join date : 15/02/2014

PostSubject: boleh jumpa dentist semasa mengandung???   Mon Jun 09, 2014 12:47 am

hi,i baru hamil 4 bulan,sgt gembira kerana sdh hamil slp kahwin 3 tahun.
baru2 ni,gigi gusi i bengkak dan berdarah,i ingin pergi jumpa dentist,tapi suami i stop i pergi.
dia cakap hamil x blh pergi jumpa dentist,kerana rawatan gigi dan ubat diberi akan bahayakan bayi kami.
i agak keliru skr,x kan gigi i sakit pun x perlu rawat??
bolehkah wanita mengandung pergi jumpa dentist?
tolong beritau i sat,terima kasih!!
Back to top Go down
blaalaaa
lans coperal (lower rank)
lans coperal (lower rank)


Posts : 31
Join date : 03/05/2013

PostSubject: Re: boleh jumpa dentist semasa mengandung???   Tue Jun 10, 2014 1:47 pm

hai apiapi, jgn risau sgt lah, aku rasa x de masalah pon klo nk jumpa dentist. klo gigi sakit, kena p rawat lah. klo wak takut, blh lah jumpa doktor ginekologi dulu dan tanya nasihat die. tengok rawatan atau perubatan yg mcm mane x sesuai kat wak, sbb nasihat doktor lebih tepat dan profesional kan?
pastu bila wak jumpa dentist nnt, baru lah bg tau die supaya rawatan yg x sesuai dpt dielakkan. kan ni cara yg paling selamat eh? hihi
Back to top Go down
sabriina
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 3
Join date : 17/02/2014

PostSubject: Re: boleh jumpa dentist semasa mengandung???   Wed Jun 11, 2014 10:46 am

tahniah apiapi.. tentu bangganya~!  Very Happy 
dulu i hamil juga ada masalah begitu.. gusi bengkak dan sakitnya.. berdarah lagi bila gosok gigi~!
masa tu takut sampai nangis ni.. bila abang tau, terus teman i pergi jumpa doktor gigi!
nasib baiknya.. ini masalah biasa bagi semua wanita hamil..
dan doktor gigi i haba, patut tukar berus gigi yg berbulu halus.. kalau blh, flos gigi slps makan.. juga mengamalkan makanan yg diet secara sesuai dan betul.. blg mengurangkan masalah pergigian kita semasa hamil..
i tlh tukar berus gigi Systema Sensitive yg berbulu 0.02mm yg disyorkan olh kawan i.. skrg masih menggunakan.. mmg ok!
u blh try juga.. senang nak dpt saja.. kat hypermarket atau farmasi juga boleh.. Wink 
Back to top Go down
anis
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 16
Join date : 16/02/2014

PostSubject: Re: boleh jumpa dentist semasa mengandung???   Thu Jun 12, 2014 12:11 am

apiapi,x perlu takut situasi ni,gusi bengkak dan berdarah memang biasa utk wanita hamil.
u mesti jaga baik baik gigi kesihatan u demi u sendiri dan bayi u.
berus gigi u 2 kali sehari dan guna flos tiap-tiap hari, selain tu,jg makan byk makanan manis semasa hamil.
u juga blh pilih berus gigi lembut utk berus gigi u,ni akan tolong u.
u blh dpt info di link ni
http://southernlion.com.my/en/product/tips_hypersensitivity_during_pregnancy.html
Back to top Go down
nurulazzin
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 10
Join date : 02/08/2013

PostSubject: Re: boleh jumpa dentist semasa mengandung???   Fri Jun 13, 2014 1:02 pm

ye apiapi, sebenarnye klo gusi wak bengkak dan berdarah bila mengandung, ini lah fenomena yg sgt biasa. sbb bila mengandung kan, gusi kita akan jd lebih sensitif disbbkan oleh perubahan hormon.. jd jgn risau sgt lah.. yg penting tu wak kena ade lah rawatan pergigian yg sesuai. gigi dan gusi wak pon kena dijaga dgn baik supaya die x jd radang nnt.. dan kena make sure mulut wak adelah sentiasa dlm keadaan bersih supaya x de bakteria2 tu.. jika nnt mmg ade apa pe masalah, cpt p jumpa kat dentist lah.. tp sebelom tu wak kena bg dentist tau lah bhw wak tgh mengandung supaya rawatan, x-ray atau perubatan yg dibg olh dentist adelah sesuai dan x kan jejaskan kesihatan wak dan jg bayi..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: boleh jumpa dentist semasa mengandung???   Today at 7:37 pm

Back to top Go down
 
boleh jumpa dentist semasa mengandung???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Warung Sembang-Sembang :: Ruang Pendidikan :: Portal Ibubapa-
Jump to: