Warung Sembang-Sembang

warung sembang-sembang..sembanglah disini...
 
HomeHome  Portal NewsPortal News  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Bagaimana menguruskan perniagaan

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
blaalaaa
lans coperal (lower rank)
lans coperal (lower rank)


Posts : 31
Join date : 03/05/2013

PostSubject: Bagaimana menguruskan perniagaan   Fri May 15, 2015 10:51 pm

hai...sy baru je set up online bisnes diri je, jual baju dan aksesori wanita lah. dh lama rancang dan buat bisnes online dh, tp sampai skrg ni baru berjaya!
nk tanya ttg pasal kos perniagaan tu, camne nk menguruskan kos overhead sbb kan mesti mengupah beberapa org pekerja utk menolong sy menguruskan perniagaan sy? sbb sy masih kena p luar negara ambik stok, jd x larat nk komunikasi dgn pelanggan2 tu lah. selain tu, sy jg kena selalu kontak sama dgn pekerja2 sy. menurut pengalaman sy, kebanyakan pekerja akan tukar nombor diri lepas letak jawatan, jd pelanggan2 tu pon x dpt kontak dgn sy dh klo mereka nk beli apa pe nnt.
hmm.. biasanye elaun utk bil hp adelah dr RM200 hingga RM500 sebulan. sgt sgt mahal lah! korang taw x sama ade elaun telefon bimbit yg tetap atau blh daftar smua nombor telefon di bawah nama syarikat? tlg bg taw ye..
Back to top Go down
dianaphilip
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 11
Join date : 12/10/2014

PostSubject: Re: Bagaimana menguruskan perniagaan   Sat May 16, 2015 11:05 am

jangan bagi pekerja guna no sendiri. Takut nanti maklumat pelanggan akan hilang kalau pekerja tu henti kerja. Mungkin daftar semua no di atas nama syarikat lebih baik. Pasaran sekarang ada banyak pelan yg beraneka sesuai untuk perniagaan kecil dan sederhana...awak nak pilih pelan yg boleh buat panggilan yg banyak atau ada data yg banyak pun boleh..
Back to top Go down
anis
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 16
Join date : 16/02/2014

PostSubject: Re: Bagaimana menguruskan perniagaan   Sat May 16, 2015 12:25 pm

blaalaaa wrote:
hai...sy baru je set up online bisnes diri je, jual baju dan aksesori wanita lah. dh lama rancang dan buat bisnes online dh, tp sampai skrg ni baru berjaya!
nk tanya ttg pasal kos perniagaan tu, camne nk menguruskan kos overhead sbb kan mesti mengupah beberapa org pekerja utk menolong sy menguruskan perniagaan sy? sbb sy masih kena p luar negara ambik stok, jd x larat nk komunikasi dgn pelanggan2 tu lah. selain tu, sy jg kena selalu kontak sama dgn pekerja2 sy. menurut pengalaman sy, kebanyakan pekerja akan tukar nombor diri lepas letak jawatan, jd pelanggan2 tu pon x dpt kontak dgn sy dh klo mereka nk beli apa pe nnt.
hmm.. biasanye elaun utk bil hp adelah dr RM200 hingga RM500 sebulan. sgt sgt mahal lah! korang taw x sama ade elaun telefon bimbit yg tetap atau blh daftar smua nombor telefon di bawah nama syarikat? tlg bg taw ye..

skr kebanyakkan syarikat agak kedekut,syarikat saya pun tak bagi elaun telefon bimbit,kita kena bayar sendiri semasa nak menhubungi pelanggan..
tiap2 bulan kena bayar beratus-ratus utk telefon bill,sgt mahal larr..
Back to top Go down
blaalaaa
lans coperal (lower rank)
lans coperal (lower rank)


Posts : 31
Join date : 03/05/2013

PostSubject: Re: Bagaimana menguruskan perniagaan   Sun May 17, 2015 6:24 pm

anis wrote:
blaalaaa wrote:
hai...sy baru je set up online bisnes diri je, jual baju dan aksesori wanita lah. dh lama rancang dan buat bisnes online dh, tp sampai skrg ni baru berjaya!
nk tanya ttg pasal kos perniagaan tu, camne nk menguruskan kos overhead sbb kan mesti mengupah beberapa org pekerja utk menolong sy menguruskan perniagaan sy? sbb sy masih kena p luar negara ambik stok, jd x larat nk komunikasi dgn pelanggan2 tu lah. selain tu, sy jg kena selalu kontak sama dgn pekerja2 sy. menurut pengalaman sy, kebanyakan pekerja akan tukar nombor diri lepas letak jawatan, jd pelanggan2 tu pon x dpt kontak dgn sy dh klo mereka nk beli apa pe nnt.
hmm.. biasanye elaun utk bil hp adelah dr RM200 hingga RM500 sebulan. sgt sgt mahal lah! korang taw x sama ade elaun telefon bimbit yg tetap atau blh daftar smua nombor telefon di bawah nama syarikat? tlg bg taw ye..

skr kebanyakkan syarikat agak kedekut,syarikat saya pun tak bagi elaun telefon bimbit,kita kena bayar sendiri semasa nak menhubungi pelanggan..
tiap2 bulan kena bayar beratus-ratus utk telefon bill,sgt mahal larr..

bukan wak je, dulu bila aku bekerja dgn syarikat sbg sales, diorg pon x de bg elaun mobil. jd kebanyakan masa aku call customer ms kt ofis je, sbb nk jimat kos kan, x larat nk byr byk sgt eh. tp ni akan menyebabkan performance aku lambat lah
skrg ni utk bisnes aku diri, jd kena mengelakkan sikap buruk yg akan menyebabkan kehilangan sales lah.
Back to top Go down
rayajass
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 5
Join date : 12/10/2014

PostSubject: Re: Bagaimana menguruskan perniagaan   Mon May 18, 2015 9:56 am

Boleh guna business plan dari celcom. Aku sekarang sedang guna pakej ni untuk perniagaan ku..harganya tak mahal.dari RM 38 untuk tiap tiap bulan. Dan kita dapat pilih fon sebab pakej ni datang sekali dengan fon. Semua ada 4 jenis fon...
Boleh tengok ni..
Back to top Go down
apiapi
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 11
Join date : 15/02/2014

PostSubject: Re: Bagaimana menguruskan perniagaan   Mon May 18, 2015 4:04 pm

50min panggilan percuma?tak begitu cukup utk call pelanggan ..
fon itu semua low spec,tak begitu sesuai utk kegunaan perniagaan juge,saya tak begitu suka pakei ini..
Back to top Go down
happyday90
constabel (Lower rank)
constabel (Lower rank)


Posts : 22
Join date : 01/10/2013

PostSubject: Re: Bagaimana menguruskan perniagaan   Tue May 19, 2015 2:58 pm

blaalaaa wrote:
hai...sy baru je set up online bisnes diri je, jual baju dan aksesori wanita lah. dh lama rancang dan buat bisnes online dh, tp sampai skrg ni baru berjaya!
nk tanya ttg pasal kos perniagaan tu, camne nk menguruskan kos overhead sbb kan mesti mengupah beberapa org pekerja utk menolong sy menguruskan perniagaan sy? sbb sy masih kena p luar negara ambik stok, jd x larat nk komunikasi dgn pelanggan2 tu lah. selain tu, sy jg kena selalu kontak sama dgn pekerja2 sy. menurut pengalaman sy, kebanyakan pekerja akan tukar nombor diri lepas letak jawatan, jd pelanggan2 tu pon x dpt kontak dgn sy dh klo mereka nk beli apa pe nnt.
hmm.. biasanye elaun utk bil hp adelah dr RM200 hingga RM500 sebulan. sgt sgt mahal lah! korang taw x sama ade elaun telefon bimbit yg tetap atau blh daftar smua nombor telefon di bawah nama syarikat? tlg bg taw ye..

Back to top Go down
blaalaaa
lans coperal (lower rank)
lans coperal (lower rank)


Posts : 31
Join date : 03/05/2013

PostSubject: Re: Bagaimana menguruskan perniagaan   Tue May 19, 2015 5:45 pm

[/quote]

plan ni cam mahal sikit, tapi tima kasih candangan awk. Aku masih cari option lain...
Back to top Go down
milooaiss
sargent (lower rank)
sargent (lower rank)


Posts : 45
Join date : 29/04/2013

PostSubject: Re: Bagaimana menguruskan perniagaan   Wed May 20, 2015 12:33 am

syarikat aq tgh pakai pelan ni gak. aq rasa hp yg percuma tu pon okei gak lah sbb die ade aplikasi utk ofis kegunaan, email dan sbgnye.. jd aq rasa pon sesuai utk org bisnes gak lah! at least blh pakai kan. dan yg paling penting tu adelah hp tu adelah yg percuma, sape x suka benda yg percuma kan. hihi
Back to top Go down
rayajass
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 5
Join date : 12/10/2014

PostSubject: Re: Bagaimana menguruskan perniagaan   Wed May 20, 2015 9:26 am

apiapi wrote:
50min panggilan percuma?tak begitu cukup utk call pelanggan ..
fon itu semua low spec,tak begitu sesuai utk kegunaan perniagaan juge,saya tak begitu suka pakei ini..

Mungkin awak tak tau pelan ni ada data..ada data, boleh guna whatsapp dan facetime..tak payah takut 50 jam tak cukup kan...
Betul- betul tak cukup, tambah saje..pilih ‘ business circle’ dan tambah RM 10 saje boleh dapat 50 jam yg lebih dan satu fon yg percuma..
Tak cukup lagi, guna ‘business unlimited’ dimana telco akan bagi panggilan dan sms tanpa had. Tambah RM 50 saje boleh dapat satu fon percuma. Nak cari dekat mana pelan yg berbaloi ni..
Jadi pilihlah apa yg sesuai dengat syarikat u..

Back to top Go down
jomthai
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 4
Join date : 03/07/2013

PostSubject: Re: Bagaimana menguruskan perniagaan   Wed May 20, 2015 11:16 am

wow rasa nya celcom punye bgi lebih banyak benifit compare dgn maxis. murah adalah pilihan yg pertama bgi customer XD bounce sbb aku pun celcom user


Last edited by jomthai on Thu May 21, 2015 9:22 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
zakrani
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 4
Join date : 21/10/2014

PostSubject: Re: Bagaimana menguruskan perniagaan   Wed May 20, 2015 4:36 pm

saya baru tau pelan ni boleh bawa quoata data yg baki ke bulan depan dan juge boleh dapat data yang percuma semasa daftar,sgt berbaloi..
3 GB data sudah cukup tapi ada 3GB data percuma lebih baik..
Back to top Go down
blaalaaa
lans coperal (lower rank)
lans coperal (lower rank)


Posts : 31
Join date : 03/05/2013

PostSubject: Re: Bagaimana menguruskan perniagaan   Thu May 21, 2015 9:42 pm

rayajass wrote:
apiapi wrote:
50min panggilan percuma?tak begitu cukup utk call pelanggan ..
fon itu semua low spec,tak begitu sesuai utk kegunaan perniagaan juge,saya tak begitu suka pakei ini..

Mungkin awak tak tau pelan ni ada data..ada data, boleh guna whatsapp dan facetime..tak payah takut 50 jam tak cukup kan...
Betul- betul tak cukup, tambah saje..pilih ‘ business circle’ dan tambah RM 10 saje boleh dapat 50 jam yg lebih dan satu fon yg percuma..
Tak cukup lagi, guna ‘business unlimited’ dimana telco akan bagi panggilan dan sms tanpa had. Tambah RM 50 saje boleh dapat satu fon percuma. Nak cari dekat mana pelan yg berbaloi ni..
Jadi pilihlah apa yg sesuai dengat syarikat u..


mungkin pelan ni sesuai utk bisnes baru aku. rasa nk cuba pelan yg harga RM38 sebulan tu dulu eh, klo rasa best, nnt lah baru aku tukar ke pelan yg RM48 tu, sbb 50 jam panggilan tu hanya berharga RM10 jer, utk bisnes circle tu. baloi lah. lebih murah drp line TM lg kan.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Bagaimana menguruskan perniagaan   Today at 4:09 pm

Back to top Go down
 
Bagaimana menguruskan perniagaan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Warung Sembang-Sembang :: Ruang Perniagaan :: Portal E-Bisnes-
Jump to: