Warung Sembang-Sembang

warung sembang-sembang..sembanglah disini...
 
HomeHome  Portal NewsPortal News  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Engine Problem.

Go down 
AuthorMessage
Nordin
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)
avatar

Posts : 3
Join date : 11/10/2017

PostSubject: Engine Problem.   Thu Dec 21, 2017 3:11 pm

Hi.

Nak tanya lah. Engine kereta aku selalu sangat problem. Masalah dia aku tak tahu. Tapi setiap bulan nak kena service je. Sakit gak. Kereta aku ni kereta Gen2 lama. Tahun berapa aku lupa. Nak bawa jalan jauh pun tak berani. Ada pomen dalam ni tak ? Boleh jawab tak. Hmm. Sad
Back to top Go down
kamarul
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)
avatar

Posts : 8
Join date : 30/08/2017

PostSubject: Re: Engine Problem.   Mon Dec 25, 2017 12:24 am

Nordin wrote:
Hi.

Nak tanya lah. Engine kereta aku selalu sangat problem. Masalah dia aku tak tahu. Tapi setiap bulan nak kena service je. Sakit gak. Kereta aku ni kereta Gen2 lama. Tahun berapa aku lupa. Nak bawa jalan jauh pun tak berani. Ada pomen dalam ni tak ? Boleh jawab tak. Hmm. Sad

saya dengar banyak benda buruk dengan kereta ni... benda-benda kecil macam pemegang pintu tak bagus, banyak suara bising dan masalah aircond juga, semua ni dah jadi perkara biasa untuk semua penguna Gen2, cuma masalah enjin tengok siapa malang sikit~
Back to top Go down
Nida
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 6
Join date : 30/08/2017

PostSubject: Re: Engine Problem.   Mon Dec 25, 2017 12:27 am

kamarul wrote:


saya dengar banyak benda buruk dengan kereta ni... benda-benda kecil macam pemegang pintu tak bagus, banyak suara bising dan masalah aircond juga, semua ni dah jadi perkara biasa untuk semua penguna Gen2, cuma masalah enjin tengok siapa malang sikit~

Masalah enjin tu memang kena bergantung dengan nasib orang, kalau kereta masalah tu banyak, penguna pun takut nak bawa kereta pergi tempat jauh, macam @nordin. Tapi perkerja kedai workshop tak dapat bagi jawapan ke?
Back to top Go down
MohdDavid
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)
avatar

Posts : 14
Join date : 13/07/2016
Age : 29
Location : Seremban

Character sheet
Sembang-sembang malaysian: 50

PostSubject: Re: Engine Problem.   Tue Dec 26, 2017 9:22 pm

Nida wrote:
kamarul wrote:


saya dengar banyak benda buruk dengan kereta ni... benda-benda kecil macam pemegang pintu tak bagus, banyak suara bising dan masalah aircond juga, semua ni dah jadi perkara biasa untuk semua penguna Gen2, cuma masalah enjin tengok siapa malang sikit~

Masalah enjin tu memang kena bergantung dengan nasib orang, kalau kereta masalah tu banyak, penguna pun takut nak bawa kereta pergi tempat jauh, macam @nordin. Tapi perkerja kedai workshop tak dapat bagi jawapan ke?

Jgn risau kalau kereta buruk sedikit... pakai shell high mileage blh membangun kan kerata mcm kerata baru, x ada 100 peratus pun separuhnya... hahaha... tapi mmg high mileage minyak enjin ni sesuai utk kereta yg lama ke atau berumur setinggi 8tahun ke atas...
Back to top Go down
Warina
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 3
Join date : 12/12/2017

PostSubject: Re: Engine Problem.   Fri Dec 29, 2017 12:18 am

MohdDavid wrote:
Nida wrote:
kamarul wrote:


saya dengar banyak benda buruk dengan kereta ni... benda-benda kecil macam pemegang pintu tak bagus, banyak suara bising dan masalah aircond juga, semua ni dah jadi perkara biasa untuk semua penguna Gen2, cuma masalah enjin tengok siapa malang sikit~

Masalah enjin tu memang kena bergantung dengan nasib orang, kalau kereta masalah tu banyak, penguna pun takut nak bawa kereta pergi tempat jauh, macam @nordin. Tapi perkerja kedai workshop tak dapat bagi jawapan ke?

Jgn risau kalau kereta buruk sedikit... pakai shell high mileage blh membangun kan kerata mcm kerata baru, x ada 100 peratus pun separuhnya... hahaha... tapi mmg high mileage minyak enjin ni sesuai utk kereta yg lama ke atau berumur setinggi 8tahun ke atas...

blh ke? biasa kereta dah 8 tahun mmg byk masalah...
mmg minyak engin blh tolong?
Back to top Go down
Warina
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 3
Join date : 12/12/2017

PostSubject: Re: Engine Problem.   Fri Dec 29, 2017 12:19 am

Nida wrote:
kamarul wrote:


saya dengar banyak benda buruk dengan kereta ni... benda-benda kecil macam pemegang pintu tak bagus, banyak suara bising dan masalah aircond juga, semua ni dah jadi perkara biasa untuk semua penguna Gen2, cuma masalah enjin tengok siapa malang sikit~

Masalah enjin tu memang kena bergantung dengan nasib orang, kalau kereta masalah tu banyak, penguna pun takut nak bawa kereta pergi tempat jauh, macam @nordin. Tapi perkerja kedai workshop tak dapat bagi jawapan ke?

biasa workshop pun x tahun beze minyak enjin juga... dia org tahu buat service shj...
itulah masalah bagi kita yg mmg x tahu... tapi aku pun nak rasa high mileage tenggok blh tolong x
Back to top Go down
Apptifo
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)
avatar

Posts : 13
Join date : 03/04/2017

PostSubject: Re: Engine Problem.   Fri Dec 29, 2017 7:19 am

Nordin wrote:
Hi.

Nak tanya lah. Engine kereta aku selalu sangat problem. Masalah dia aku tak tahu. Tapi setiap bulan nak kena service je. Sakit gak. Kereta aku ni kereta Gen2 lama. Tahun berapa aku lupa. Nak bawa jalan jauh pun tak berani. Ada pomen dalam ni tak ? Boleh jawab tak. Hmm. Sad

gen2 lama ko banyak problem? kesian nya, gen2 kereta racing ni, ko service apa ni setiap bulan?
dah pernah cuba kedai lain? mungkin kedai tu tipu ko je, haha
Back to top Go down
Apptifo
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)
avatar

Posts : 13
Join date : 03/04/2017

PostSubject: Re: Engine Problem.   Fri Dec 29, 2017 7:21 am

Warina wrote:

blh ke? biasa kereta dah 8 tahun mmg byk masalah...
mmg minyak engin blh tolong?

kereta aku lama lepas services guna shell helix high mileage, rasa engin dah kuat, jimat minyak juga bila pandu jauh...
tapi dah bazir 2k untuk repair semua, haiz....
Back to top Go down
kamarul
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)
avatar

Posts : 8
Join date : 30/08/2017

PostSubject: Re: Engine Problem.   Sun Dec 31, 2017 11:25 pm

kereta aku lama lepas services guna shell helix high mileage, rasa engin dah kuat, jimat minyak juga bila pandu jauh...
tapi dah bazir 2k untuk repair semua, haiz....[/quote]

Boleh lah, kalau boleh settle masalah kamu baoloi juga bayar dengan harga tu.
helix high mileage tu bagus untuk pandu jauh, dulu pergi terengganu guna 6 jam kereta pun masih ok lagi.
Back to top Go down
Nida
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 6
Join date : 30/08/2017

PostSubject: Re: Engine Problem.   Sun Dec 31, 2017 11:46 pm

kamarul wrote:


Boleh lah, kalau boleh settle masalah kamu baoloi juga bayar dengan harga tu.
helix high mileage tu bagus untuk pandu jauh, dulu pergi terengganu guna 6 jam kereta pun masih ok lagi.

ye lah, sejak guna minyak enjin tu, kereta kawan saya dah kurang masalah. Dulu selalu dengar dia complain tentang masalah kereta dia, sekarang dah tak dengar lagi. Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
kamarul
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)
avatar

Posts : 8
Join date : 30/08/2017

PostSubject: Re: Engine Problem.   Sun Dec 31, 2017 11:56 pm

Nida wrote:


ye lah, sejak guna minyak enjin tu, kereta kawan saya dah kurang masalah. Dulu selalu dengar dia complain tentang masalah kereta dia, sekarang dah tak dengar lagi. Rolling Eyes Rolling Eyes

bounce bounce mestilah, kereta ada masalah hati pun tak senang, tidur pun tak lena. Kalau masalah tak ada, mestilah tak complain lagi...
Back to top Go down
MohdDavid
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)
avatar

Posts : 14
Join date : 13/07/2016
Age : 29
Location : Seremban

Character sheet
Sembang-sembang malaysian: 50

PostSubject: Re: Engine Problem.   Tue Jan 02, 2018 3:15 pm

Warina wrote:
Nida wrote:
kamarul wrote:


saya dengar banyak benda buruk dengan kereta ni... benda-benda kecil macam pemegang pintu tak bagus, banyak suara bising dan masalah aircond juga, semua ni dah jadi perkara biasa untuk semua penguna Gen2, cuma masalah enjin tengok siapa malang sikit~

Masalah enjin tu memang kena bergantung dengan nasib orang, kalau kereta masalah tu banyak, penguna pun takut nak bawa kereta pergi tempat jauh, macam @nordin. Tapi perkerja kedai workshop tak dapat bagi jawapan ke?

biasa workshop pun x tahun beze minyak enjin juga... dia org tahu buat service shj...
itulah masalah bagi kita yg mmg x tahu... tapi aku pun nak rasa high mileage tenggok blh tolong x

Bagi aku high milleage more better lah. Sbb kalau kereta kau dah lama. Dia boleh bagi kereta kau nampak macam baru. Bunyi engine tak berbunyi langsung. Lepas tu dapat elakkan dari kau ada masalah dengan minyak leaking. High milleage ni gak boleh cleankan kau punya engine and buat kereta kau more better lah. Huhuhu
Back to top Go down
Relismug
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)
avatar

Posts : 5
Join date : 05/04/2017

PostSubject: Re: Engine Problem.   Wed Jan 03, 2018 4:56 am

Nida wrote:

ye lah, sejak guna minyak enjin tu, kereta kawan saya dah kurang masalah. Dulu selalu dengar dia complain tentang masalah kereta dia, sekarang dah tak dengar lagi. Rolling Eyes Rolling Eyes

bukan senang nk solve masalah itu, kereta aku juga, lepas tukar minyak hitam saja, yang engin panas2, minyak cepat habis, semua masalah ni pun dah solve, memang terima kasih kepada shell, sebab aku tukar di shell station, foreman tu tolong check benda lain lagi
Back to top Go down
Apptifo
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)
avatar

Posts : 13
Join date : 03/04/2017

PostSubject: Re: Engine Problem.   Wed Jan 03, 2018 5:24 am

kamarul wrote:

Boleh lah, kalau boleh settle masalah kamu baoloi juga bayar dengan harga tu.
helix high mileage tu bagus untuk pandu jauh, dulu pergi terengganu guna 6 jam kereta pun masih ok lagi.

hahaha, tapi walaupun kereta okay, driver pun kena okay, 6 jam rasa penat juga...
kereta ko apa jenis? sudah kereta lama ke? sampai guna shell high mileage...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Engine Problem.   

Back to top Go down
 
Engine Problem.
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Warung Sembang-Sembang :: Dunia Permotoran :: Automotif-
Jump to: