Warung Sembang-Sembang

warung sembang-sembang..sembanglah disini...
 
HomeHome  Portal NewsPortal News  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 PTPTN Dijangka Tanggung Defisit RM48 Bilion Menjelang 2020

Go down 
AuthorMessage
princess love
Inspector General (Webmaster)
Inspector General (Webmaster)
avatar

Posts : 183
Join date : 30/06/2009
Location : Bumi Allah

Character sheet
Sembang-sembang malaysian: Manusia merancang,Allah merancang,perancangan Allah lebih baik

PostSubject: PTPTN Dijangka Tanggung Defisit RM48 Bilion Menjelang 2020   Tue Nov 03, 2009 12:52 pm

KUALA LUMPUR, 3 Nov (Bernama) -- Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dijangka menghadapi defisit RM48 bilion menjelang tahun 2020, jika peminjam yang ada sekarang tidak membayar balik pinjaman mereka.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Dr Hou Kok Chung berkata jumlah yang sepatutnya dibayar balik kepada PTPTN pada masa kini ialah RM3.26 bilion, melibatkan hampir 780 ribu pinjaman yang telah diluluskan.

"Daripada jumlah tersebut, sebanyak RM346 juta telah diberikan penangguhan bayaran balik, manakala sejumlah RM1.54 bilion belum dibayar balik," katanya di Dewan Rakyat di sini pada Selasa.

Beliau menjawab soalan Tengku Razaleigh Hamzah (BN-Gua Musang) yang mahu kerajaan menyatakan jumlah sebenar hutang PTPTN yang tertunggak dan rancangan kerajaan untuk membantu siswazah yang tidak menerima pinjaman bagi meneruskan pengajian di pusat-pusat pengajian tinggi dalam dan luar negara.

Menjawab soalan tambahan Nurul Izzah Anwar (PKR-Lembah Pantai), Hou mengakui bahawa PTPTN mempunyai masalah kewangan kerana perlu menampung banyak pinjaman.

"PTPTN akan terus bekerja kuat dan melakukan pelbagai cara yang perlu untuk mendapatkan wang yang cukup bagi menampung pinjaman pelajar. Sebab itu kita selalu ingatkan peminjam supaya segera menyelesaikan pinjaman mereka," katanya.

Nurul Izzah bertanyakan perkembangan perjanjian PTPTN dengan sebuah syarikat swasta untuk membiayai bantuan kewangan sejumlah RM1.5 bilion kepada badan tersebut.

Hou berkata PTPTN juga tidak bercadang untuk hapus kira hutang sejumlah RM3.26 bilion tersebut, kerana badan itu juga perlu mengambil kira peluang meneruskan pelajaran bagi penuntut akan datang.

"PTPTN bukan satu badan untuk beri biasiswa, banyak biasiswa yang telah ditaja kerajaan sendiri, di samping kerajaan juga galakan pihak swasta dan GLC untuk beri biasiswa kepada pelajar," katanya menjawab soalan tambahan Datuk Ibrahim Ali (Bebas-Pasir Mas).

Ibrahim bertanyakan sama ada PTPTN bercadang untuk hapus kira hutang sejumlah RM3.26 bilion itu bagi kebaikan rakyat.

Sebaliknya beliau menyifatkan PTPTN sebenarnya lebih flesible di mana peminjam diberi tempoh mencukupi selama enam bulan sebelum diberi surat arahan bayar balik, manakala bagi penuntut yang dapat kelas satu, pinjaman akan ditukar kepada biasiswa.

-- BERNAMA
Back to top Go down
 
PTPTN Dijangka Tanggung Defisit RM48 Bilion Menjelang 2020
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Warung Sembang-Sembang :: Ruang Berita Terkini :: berita dalam malaysia-
Jump to: