Warung Sembang-Sembang

warung sembang-sembang..sembanglah disini...
 
HomeHome  Portal NewsPortal News  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.

Go down 
AuthorMessage
lumbakura2
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 6
Join date : 20/09/2013

PostSubject: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Mon Dec 03, 2018 3:01 pm

1. Mengetahui label minyak pelincir
Kegunaan
- Pastikan label menunjukkan kegunaan pelincir tersebut, sama ada dalam bentuk tulisan, gambar atau kedua-duanya.
Jenis/Gred
- Mineral, Semi Sintetik atau Sintetik.
Kelikatan
- Kod awalan SAE dan disusuli digit. Contohnya: 10w-40, atau 20w-50.
Spesifikasi
- Klasifikasi servis dan pengiktirafan
Back to top Go down
hotroll
constabel (Lower rank)
constabel (Lower rank)
avatar

Posts : 25
Join date : 03/07/2013

PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Mon Dec 03, 2018 9:28 pm

lumbakura2 wrote:
1. Mengetahui label minyak pelincir
Kegunaan
- Pastikan label menunjukkan kegunaan pelincir tersebut, sama ada dalam bentuk tulisan, gambar atau kedua-duanya.
Jenis/Gred
- Mineral, Semi Sintetik atau Sintetik.
Kelikatan
- Kod awalan SAE dan disusuli digit. Contohnya: 10w-40, atau 20w-50.
Spesifikasi
- Klasifikasi servis dan pengiktirafan

NI info yang bagus, tapi produk palsu sekarang banyak pandai, semua info pun boleh salin bulat bulat. Susah nak beza mana satu minyak ori mana satu minyak palsu.
Back to top Go down
kancil
constabel (Lower rank)
constabel (Lower rank)


Posts : 21
Join date : 04/10/2013

PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Mon Dec 03, 2018 9:30 pm

Jadi letak tepi minyak yang original pun tak boleh beza ye? Takut lah kalau dapat beli minyak palsu, kereta mesti rosak kalau guna minyak enjin palsu.
Back to top Go down
louiskee
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 8
Join date : 14/08/2012

PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Tue Dec 04, 2018 9:04 pm

kancil wrote:
Jadi letak tepi minyak yang original pun tak boleh beza ye? Takut lah kalau dapat beli minyak palsu, kereta mesti rosak kalau guna minyak enjin palsu.

Kalau nak beli minyak enjin dan mahu pasti dia adalah original, beli kat stesen minyak... Beli di sana mesti kualiti bagus dan tak ada masalah minyak palsu berlaku.
Back to top Go down
lumbakura2
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 6
Join date : 20/09/2013

PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Tue Dec 04, 2018 9:07 pm

louiskee wrote:


Kalau nak beli minyak enjin dan mahu pasti dia adalah original, beli kat stesen minyak... Beli di sana mesti kualiti bagus dan tak ada masalah minyak palsu berlaku.

Sekarang banyak orang suka beli di internet, semua kata senang shopping, pilihan banyak dan harga sentiasa nampak murah atau diskaun. Mana tahu beli dari internat akan dapat banyak barang palsu, minyak enjin pun ada palsu
Back to top Go down
hotroll
constabel (Lower rank)
constabel (Lower rank)
avatar

Posts : 25
Join date : 03/07/2013

PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Tue Dec 04, 2018 9:09 pm

lumbakura2 wrote:


Sekarang banyak orang suka beli di internet, semua kata senang shopping, pilihan banyak dan harga sentiasa nampak murah atau diskaun. Mana tahu beli dari internat akan dapat banyak barang palsu, minyak enjin pun ada palsu

Saya cuma pernah dapat brang yang kualiti teruk, tak pernah barang palsu. sekarang dah advance sampai minyak enjin pun buat palsu?
Back to top Go down
meesuhaimee
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 12
Join date : 22/03/2012

PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Wed Dec 05, 2018 9:46 pm

hotroll wrote:


Saya cuma pernah dapat brang yang kualiti teruk, tak pernah barang palsu. sekarang dah advance sampai minyak enjin pun buat palsu?

Memang lah kami mesti dapat barang palsu yang dari internet, penjual pandai menipu pelanggan, gambar dan produk review macam best je, mana tahu barang sampai dah benda lain.
Back to top Go down
meesuhaimee
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 12
Join date : 22/03/2012

PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Wed Dec 05, 2018 9:48 pm

kancil wrote:
Jadi letak tepi minyak yang original pun tak boleh beza ye? Takut lah kalau dapat beli minyak palsu, kereta mesti rosak kalau guna minyak enjin palsu.

Kalau nak senang beza saya tahu shell boleh scan dengan QR code, lepas tu dia akan tunjuk produk minyak enjin yang kamu scan tu ori ke palsu.
Back to top Go down
kancil
constabel (Lower rank)
constabel (Lower rank)


Posts : 21
Join date : 04/10/2013

PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Wed Dec 05, 2018 9:51 pm

meesuhaimee wrote:


Kalau nak senang beza saya tahu shell boleh scan dengan QR code, lepas tu dia akan tunjuk produk minyak enjin yang kamu scan tu ori ke palsu.

Ye keh? Yang QR scanner tu cuma boleh scan produk shell sahaja atau jenama lain pun boleh, kalau boleh senang kamu dapat tahu mana satu adalah produk yang tipu orang.
Back to top Go down
lumbakura2
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 6
Join date : 20/09/2013

PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Thu Dec 06, 2018 11:40 pm

hotroll wrote:


Saya cuma pernah dapat brang yang kualiti teruk, tak pernah barang palsu. sekarang dah advance sampai minyak enjin pun buat palsu?

kalau ikut pengalaman saya, beli dari internet memang risiko tinggi. banyak orang pun bagi nasihat jangan beli minyak enjin dari internet, kemungkinan besar sana ada penjual yang jahat jual minyak enjin palsu.
Back to top Go down
louiskee
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 8
Join date : 14/08/2012

PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Thu Dec 06, 2018 11:43 pm

lumbakura2 wrote:

kalau ikut pengalaman saya, beli dari internet memang risiko tinggi. banyak orang pun bagi nasihat jangan beli minyak enjin dari internet, kemungkinan besar sana ada penjual yang jahat jual minyak enjin palsu.

Tapi saya pelik mana mereka dapat bahan untuk menghasil minyak yang palsu, smua label bentuk , gambar adan warna pun boleh tiru, sampai sekarang pun bukan semua orang boleh beza mana satu minyak enjin yang palsu.
Back to top Go down
hotroll
constabel (Lower rank)
constabel (Lower rank)
avatar

Posts : 25
Join date : 03/07/2013

PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Thu Dec 06, 2018 11:46 pm

louiskee wrote:

Tapi saya pelik mana mereka dapat bahan untuk menghasil minyak yang palsu, smua label bentuk , gambar adan warna pun boleh tiru, sampai sekarang pun bukan semua orang boleh beza mana satu minyak enjin yang palsu.

kalau nak senang beza produk asal ke tak, boleh scan denagan QR code. Tatapi benda ni cuma boleh diguna untuk scan parang helix series. Yang lain saya tak pasti lag1.
Back to top Go down
kancil
constabel (Lower rank)
constabel (Lower rank)


Posts : 21
Join date : 04/10/2013

PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Fri Dec 07, 2018 12:46 pm

hotroll wrote:

kalau nak senang beza produk asal ke tak, boleh scan denagan QR code. Tatapi benda ni cuma boleh diguna untuk scan parang helix series. Yang lain saya tak pasti lag1.

Saya pun pernah tengok video FB shell yang memperkenalkan produk dua boleh scan untuk membeza adakah produk minyak enjin yang label jenama shell adalah ori ke palsu, ni untuk mengelak pelanggan dapat minyak enjin palsu daripada penjual yang jahat.
Back to top Go down
kancil
constabel (Lower rank)
constabel (Lower rank)


Posts : 21
Join date : 04/10/2013

PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Fri Dec 07, 2018 12:50 pm

louiskee wrote:


Tapi saya pelik mana mereka dapat bahan untuk menghasil minyak yang palsu, smua label bentuk , gambar adan warna pun boleh tiru, sampai sekarang pun bukan semua orang boleh beza mana satu minyak enjin yang palsu.

Sekarang adalah zaman yang teknologi canggih, apa benda pun boleh buat barang tiruan. Tapi ada orang buat jahat mesti ada orang nak menyelesaikan masalah ni. Syarikat-syarikat jual minyak enjin mesti sedang dapat cara mengurangkan kes minyak enjin palsu.
Back to top Go down
meesuhaimee
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 12
Join date : 22/03/2012

PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Fri Dec 07, 2018 12:56 pm

kancil wrote:

Saya pun pernah tengok video FB shell yang memperkenalkan produk dua boleh scan untuk membeza adakah produk minyak enjin yang label jenama shell adalah ori ke palsu, ni untuk mengelak pelanggan dapat minyak enjin palsu daripada penjual yang jahat.

Ni nak bagi orang tahu keburukan guna minyak enjin palsu juga, nanti enjin masalah banyak kena keluar duit banyak untuk membaiki enjin memang susah.
Back to top Go down
louiskee
police recruit (lower rank)
police recruit (lower rank)


Posts : 8
Join date : 14/08/2012

PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Sun Dec 09, 2018 6:01 pm

kancil wrote:
]

Sekarang adalah zaman yang teknologi canggih, apa benda pun boleh buat barang tiruan. Tapi ada orang buat jahat mesti ada orang nak menyelesaikan masalah ni. Syarikat-syarikat jual minyak enjin mesti sedang dapat cara mengurangkan kes minyak enjin palsu.

kalau ikut logik kamu, ada masalah akan diselesaikan. Nanti akan ada maasalah baru, lepas tu akan diselesaikan lagi. Bila nak habis masalah tu, macam tak ada satu cara yang boleh betul-betul selesaikan masalah No
Back to top Go down
hotroll
constabel (Lower rank)
constabel (Lower rank)
avatar

Posts : 25
Join date : 03/07/2013

PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   Sun Dec 09, 2018 6:05 pm

louiskee wrote:


kalau ikut logik kamu, ada masalah akan diselesaikan. Nanti akan ada maasalah baru, lepas tu akan diselesaikan lagi. Bila nak habis masalah tu, macam tak ada satu cara yang boleh betul-betul selesaikan masalah No

Jangan lah negative sangat, sekarang ada syarikat boleh mengatasi masalah minyak enjin palsu, syarikat lain akan ada cara dia juga, tak payah risau masa akan datang ada masalah apa, mesti ada cara ~ Relax lah!!!
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.   

Back to top Go down
 
Cara-cara memilih minyak pelincir untuk motorsikal.
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Warung Sembang-Sembang :: Ruang Komuniti :: Kopitiam Corner-
Jump to: